10 λόγοι για να βγάλεις την καφεΐνη από τη ζωή σου

 

Ο καφές έχει καφεΐνη και καταναλώνεται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως.

Άλλες πηγές καφεΐνης περιλαμβάνουν:

 • Σοκολάτες
 • Ενεργειακά ποτά
 • Μαύρο τσάι
 • Ορισμένα συμπληρώματα διατροφής

Ο καφές έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και η απώλεια γνωστικής λειτουργίας που παρατηρείται στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Μαζί με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία, η μείωση της πρόσληψης καφέ έχει και οφέλη για την υγεία.

Υπάρχουν μερικές κοινές παρενέργειες της καφεΐνης, όπως η διαταραχή του ύπνου και η νευρικότητα, εκτός από τον έμετο και την αυξημένη ούρηση.

Ποιος πρέπει να αποφεύγει τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη;

Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η κατανάλωση καφεΐνης στις ακόλουθες καταστάσεις:

Εγκυμοσύνη: Επειδή η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολών, η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται σε έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Όσοι σχεδιάζουν να συλλάβουν πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη.

Άτομα επιρρεπή σε έντονο άγχος: Η καφεΐνη επιδεινώνει τα συμπτώματα του άγχους σε άτομα που έχουν στρες και κατάθλιψη. Επιπλέον, η καφεΐνη προκαλεί ευερεθιστότητα και αγχώδη συμπεριφορά.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα: Η καφεΐνη πρέπει να αποφεύγεται σε άτομα με πεπτικά προβλήματα.Τα πεπτικά προβλήματα περιλαμβάνουν:

 • o Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
 • o Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
 • o Φούσκωμα
 • o Οξύτητα στομάχου

Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα: Τα αντιβιοτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα φάρμακα για το άσθμα αλληλεπιδρούν με την καφεΐνη και οδηγούν σε διάφορες παρενέργειες. Επομένως, αποφύγετε την καφεΐνη εάν παίρνετε κάποιο από αυτά τα φάρμακα.

 

 

 

10 οφέλη από την αποφυγή της καφεΐνης

1. Βελτιώνει τις συνήθειες ύπνου:

Η συνήθεια της κατανάλωσης καφεΐνης σε οποιαδήποτε μορφή μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου. Για παράδειγμα, η καθημερινή πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει διαταραγμένο ύπνο, λήθαργο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αντίθετα, όσοι αποφεύγουν την καφεΐνη μπορεί να κοιμούνται πολύ νωρίς και να κοιμούνται καλά.

2. Λιγότερο άγχος:

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο άγχος. Αν και οι περισσότεροι καταναλώνουν καφεΐνη για να αυξήσουν την ενέργεια τους, αυτή η ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, άγχος, αίσθημα παλμών και κρίσεις πανικού.

Επιπλέον, η κατανάλωση καφεΐνης αυξάνει τον κίνδυνο πίεσης για άτομα που είναι ήδη επιρρεπή στο στρες και το άγχος, επομένως η μείωση της πρόσληψης καφεΐνης θα μπορούσε να είναι ευεργετική και να μειώσει τον κίνδυνο άγχους.

Όσοι έχουν ουσιαστικό τρόμο, ειδικά στα χέρια τους, πρέπει να αποφεύγουν την καφεΐνη.

3. Αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών:

Οι ενώσεις που ονομάζονται τανίνες που υπάρχουν στην καφεΐνη μπορεί να λειτουργήσουν ως «αντιθρεπτικά» συστατικά και να διαταράξουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Η απορρόφηση των ακόλουθων θρεπτικών συστατικών αναστέλλεται από τις τανίνες:

 •  Ασβέστιο
 •  Βιταμίνη Β
 •  Σίδηρος
 •  Βιταμίνη D

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μη ισορροπημένη διατροφή. Η ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα οστά, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη. Επομένως, είναι απαραίτητο να μειώσετε την καφεΐνη για να διασφαλίσετε ότι το σώμα λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

4. Λευκά και πιο υγιή δόντια:

Η μείωση της καφεΐνης κάνει τα δόντια σας πιο δυνατά και λευκά. Οι τανίνες που υπάρχουν στην καφεΐνη αποχρωματίζουν ή λερώνουν τα δόντια. Τα ποτά με καφεΐνη , όπως αναψυκτικά, τσάι και καφές, μπορεί να προκαλέσουν φθορά του σμάλτου, με αποτέλεσμα την τερηδόνα.

5. Ρυθμίζει την ορμονική ανισορροπία στις γυναίκες:

Τα ποτά με καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι μπορεί να αλλάξουν τα επίπεδα οιστρογόνων στις γυναίκες. Μερικές μελέτες αναφέρουν ότι η κατανάλωση 200 mg καφεΐνης ημερησίως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

6. Χαμηλή πίεση αίματος:

Η καφεΐνη διεγείρει το νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.Αντίθετα, η μείωση της καφεΐνης μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

7. Υγιής πέψη:

Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει πεπτικά προβλήματα επειδή περιέχει καθαρτικούς παράγοντες που αυξάνουν τις κινήσεις του εντέρου. Για υγιή πέψη, προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης.

Η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) και συχνή οξύτητα.

8. Ισορροπημένη χημεία του εγκεφάλου:

Η πρόσληψη καφεΐνης συνδέεται άμεσα με την τόνωση του νευρικού συστήματος. Η πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση.

Ακριβώς όπως η κοκαΐνη, η καφεΐνη μπορεί να είναι εθιστική σε μερικούς ανθρώπους. Τα άτομα που προσπαθούν να σταματήσουν ξαφνικά την καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν προσωρινά αλλαγές στη διάθεση.

Τα άτομα που δεν λαμβάνουν καφεΐνη έχουν ισορροπημένη διάθεση και δεν αγωνίζονται να μειώσουν τον εθισμό τους.

9. Υγιές δέρμα:

Η καφεΐνη μπορεί να παρεμβαίνει στο σχηματισμό κολλαγόνου. Έτσι, η μειωμένη παραγωγή κολλαγόνου μπορεί να οδηγήσει σε κακή ελαστικότητα και ρυτίδες. Ωστόσο, τα άτομα που μειώνουν την καφεΐνη μπορεί να έχουν υγιές δέρμα χωρίς ρυτίδες και να φαίνονται νεότεροι.

10. Λιγότεροι πονοκέφαλοι:

Η υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων πονοκεφάλων. Ωστόσο, η στέρηση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους που παραμένουν για μεγαλύτερη διάρκεια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο