ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΡΑΥΜΑΤΩΝ

Πώς θα αναγνωρίσω αν μια πληγή έχει μολυνθεί;

Εάν το τραύμα αρχίσει να αποστραγγίζει κίτρινο ή πρασινωπό υγρό (πύον), ή εάν το δέρμα γύρω από το τραύμα γίνει κόκκινο, ζεστό, πρησμένο ή ολοένα πιο επώδυνο, μπορεί να υπάρχει λοίμωξη του τραύματος και θα πρέπει να αναζητηθεί ιατρική φροντίδα.

Οποιαδήποτε κόκκινη περιοχή του δέρματος γύρω από την πληγή μπορεί να υποδηλώνει μόλυνση στο σύστημα που αποστραγγίζει το υγρό από τους ιστούς, που ονομάζεται λεμφικό σύστημα. Αυτή η λοίμωξη μπορεί να είναι σοβαρή, ειδικά εάν συνοδεύεται από πυρετό. Θα πρέπει να αναζητηθεί έγκαιρη ιατρική φροντίδα εάν παρατηρηθεί κοκκινίλα από τραύμα.

Ποιος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να επουλωθεί μια ανοιχτή πληγή;

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να επουλώσετε μια ανοιχτή πληγή είναι να ακολουθήσετε τα βασικά βήματα για τη φροντίδα του τραύματος:

Σταματήστε την αιμορραγία.

Το πρώτο βήμα στη φροντίδα των κοψιμάτων και των γρατζουνιών είναι η διακοπή της αιμορραγίας. Τα περισσότερα τραύματα ανταποκρίνονται στην άμεση πίεση με ένα καθαρό πανί ή επίδεσμο. Ασκήστε πίεση συνεχώς για περίπου 5 έως 10 λεπτά. Εάν αυτό δεν σταματήσει την αιμορραγία ή εάν η αιμορραγία είναι γρήγορη, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Καθαρίστε την πληγή.

Στη συνέχεια, καθαρίστε καλά την πληγή με άφθονο νερό. Η πληγή μπορεί επίσης να τρίβεται απαλά με ένα πανί για να αφαιρέσετε τη βρωμιά και τα υπολείμματα. Τα προϊόντα υπεροξειδίου του υδρογόνου και ιωδιούχου ποβιδόνης (Betadine) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό της πληγής αρχικά, αλλά μπορεί να εμποδίσουν την επούλωση του τραύματος εάν χρησιμοποιούνται μακροχρόνια.

Καλύψτε την πληγή.

Καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο για να αποτρέψετε τη μόλυνση και τη βρωμιά στο τραύμα. Μια αντιβιοτική αλοιφή πρώτων βοηθειών μπορεί να εφαρμοστεί για να αποτρέψει τη μόλυνση και να διατηρήσει την πληγή υγρή.

Συνεχίστε να φροντίζετε την πληγή.

Η συνεχής φροντίδα του τραύματος είναι επίσης σημαντική. Τρεις φορές την ημέρα, πλύνετε απαλά την περιοχή με σαπούνι και νερό, εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή και καλύψτε την ξανά με έναν επίδεσμο. Αλλάξτε τον επίδεσμο αμέσως εάν λερωθεί ή βραχεί ώστε να μην γίνει πηγή μόλυνσης.

 

Πότε απαιτείται αντιτετανικός ορός για ένα τραύμα;

Εάν πατήσετε ένα καρφί, τρυπηθείτε με κάποιο σκουριασμένο αντικείμενο ή έχετε κάποια ανοιχτή πληγή που υποψιάζεστε ότι έχει μολυνθεί μετά από επαφή με χώμα, περιττώματα ζώων ή λίπασμα, θα πρέπει να λάβετε άμεση ιατρική φροντίδα. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη του κάθε ατόμου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανοσοποιηθεί κατά του τετάνου σε νεαρή ηλικία. Εάν το πάσχον άτομο έχει εμβολιαστεί, μπορεί να χορηγηθεί αναμνηστικό εμβόλιο εάν δεν έχει εμβολιαστεί εντός 10 ετών.

Εάν το προσβεβλημένο άτομο δεν έχει υποβληθεί ποτέ σε εμβόλιο τετάνου ή εάν η σειρά του είναι ελλιπής (λιγότερες από 3δόσεις), μπορεί να χρειαστεί ανοσοσφαιρίνη τετάνου(αντιτετανικός ορός), ένα φάρμακο που μπορεί να αποτρέψει την μόλυνση. Ο ορός αυτός είναι μια ποσότητα έτοιμων αντισωμάτων που χορηγείται με σκοπό να ενισχύσει την αντίδραση της άμυνας του οργανισμού. Είναι μια μορφή παθητικής ανοσίας και προσφέρει προστασία από τον τέτανο για διάστημα περίπου ενός μήνα.

Πότε είναι απαραίτητη η συμβολή του γιατρού για ένα τραύμα;

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια εάν:

· Δεν μπορείτε να ελέγξετε την αιμορραγία από ένα κόψιμο ή απόξεση (τριβή).

· Όταν η τομή ξεπερνά το ανώτερο στρώμα του δέρματος ή είναι αρκετά βαθιά μπορεί να χρειάζεται ράμματα.

Γενικά, όσο πιο γρήγορα συρραφεί το τραύμα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης. Στην ιδανική περίπτωση, οι πληγές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εντός 6 ωρών από τον τραυματισμό.

Άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων ατόμων με διαβήτη, καρκινοπαθείς που λαμβάνουν χημειοθεραπεία, άτομα που λαμβάνουν στεροειδή φάρμακα, ασθενείς σε αιμοκάθαρση ή άτομα με HIV) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν λοίμωξη τραύματος και πρέπει να τα δει γιατρός .

Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος και δεν μπορούν να ελέγξουν την αιμορραγία θα πρέπει να επισκέπτονται αμέσως γιατρό.

Πότε να καλύψω το τραύμα με επίδεσμο;

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται τι να βάλουν σε κοψίματα και γρατζουνιές. Πρέπει να βάλεις επίδεσμο σε μια πληγή ή όχι; Κανονικά θα έπρεπε, ειδικά αν η πληγή βρίσκεται σε περιοχή όπου μπορεί να τρίβεται με ρούχα. Κοψίματα και γρατσουνιές που δεν καλύπτονται μπορεί να ανοίξουν ξανά ή να μολυνθούν. Οι αυτοκόλλητοι επίδεσμοι είναι μια καλή επιλογή γιατί βοηθούν στην απομάκρυνση των βακτηρίων. Αλλάζετε τους επιδέσμους καθημερινά για να διατηρείτε την πληγή καθαρή.

 

Πώς επουλώνονται οι πληγές;

Αφού αντιμετωπίσουμε τα τραύματα το σώμα μας κάνει τα υπόλοιπα.

Η επούλωση αρχίζει αμέσως μετά τον τραυματισμό. Τα λευκά αιμοσφαίρια σπεύδουν στην περιοχή για να επιτεθούν σε οποιοδήποτε βακτήριο μπορεί να έχει εισέλθει στο σώμα. Ουσίες στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου του ινώδους, των αιμοπεταλίων και των ερυθρών αιμοσφαιρίων σχηματίζουν θρόμβο πάνω από το τραύμα (το σκληρό δέρμα της πληγής). Το προστατευτικό <<κάλυμμα>>μπορεί να φέρει φαγούρα και προστατεύει τον ιστό που επουλώνεται από κάτω.

Μετάβαση στο περιεχόμενο