ΜΑΚΑ: Η ΥΠΕΡΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΕΙ ΣΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τι είναι;

Η ρίζα μάκα αναπτύσσεται κυρίως στη Νότια Αμερική και έχει μακρά ιστορία ως τονωτικό για την ορμονική υγεία, τη λίμπιντο και την ενέργεια.Σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

H μάκα ( Lepidium meyenii) φύεται στα βουνά των Άνδεων του Περού. Είναι ένα ποώδες φυτό της οικογένειας του λάχανου και βασική τροφή στην παραδοσιακή περουβιανή κουλτούρα. Ο Περουβιανός λαός έχει καλλιεργήσει τη ρίζα μάκα για χιλιάδες χρόνια για φαγητό και ως παραδοσιακό φάρμακο για αντοχή και σεξουαλική λειτουργία.

Η μάκα έχει ρίζες που ποικίλλουν σε χρώμα από μωβ, κόκκινο, καφέ και κίτρινο. Η ρίζα μυρίζει σαν καραμέλα και οι ντόπιοι Περουβιανοί την προσθέτουν συχνά σε μαρμελάδες, πουτίγκες, γιαούρτι και ποτά για τη γεύση. Βράζουν τη φρέσκια ρίζα και συχνά την τρώνε καθημερινά ή τη στεγνώνουν και την αποθηκεύουν για να τη χρησιμοποιήσουν αργότερα. Η αποξηραμένη μάκα αλέθεται σε αλεύρι και χρησιμοποιείται σε μπισκότα και ψωμί.

Στη δεκαετία του 1980, το φυτό μάκα κινδύνευε να εξαφανιστεί, έτσι οι διεθνείς οργανισμοί το προώθησαν για την υγεία και η παγκόσμια ζήτηση αυξήθηκε. Σήμερα, μπορείτε να βρείτε σκόνη μάκα σε μορφή κάψουλας και συμπληρώματα διατροφής σε σκόνη.

Οφέλη

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η φρέσκια ρίζα μάκας αποτελείται από 80% νερό. Είναι επίσης πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και μέταλλα και έχει υψηλή ποσότητα ασβεστίου και σιδήρου. Η ρίζα μάκα αποτελείται κυρίως από υδατάνθρακες, αλλά έχει επίσης σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

Αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία βλάπτουν τα κύτταρα σας. Το σώμα σας συνήθως παράγει πολλά αντιοξειδωτικά για να εμποδίσει τη βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες, αλλά λαμβάνετε επίσης πολλά από αυτά από τις τροφές που τρώτε.

Όπως πολλά άλλα φυτά, η ρίζα μάκα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και πολυσακχαρίτες, που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες, σάκχαρα και διαιτητικές ίνες. Οι πολυσακχαρίτες είναι μια κύρια πηγή ενέργειας στις περισσότερες δίαιτες, αλλά έχουν επίσης αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι ενώσεις στη μάκα μπορεί να επηρεάσουν τα φυσικά σας ένζυμα και να αυξήσουν την αντιοξειδωτική δράση στο σώμα.

Πολλές μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η μάκα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του στρες, να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης και να βοηθήσει σε διαταραχές των οστών και των αρθρώσεων. Οι πιο συνηθισμένοι ισχυρισμοί σχετίζονται με τις ορμόνες,

τη γονιμότητα και τη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις της ρίζας μάκα σε άνδρες και γυναίκες.

Επιδράσεις της μάκα σε άνδρες και γυναίκες

Μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο

Η ρίζα μάκα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής επιθυμίας και λειτουργίας σε άνδρες και γυναίκες που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν χαμηλή λίμπιντο, αδυναμία οργασμού και άλλα σεξουαλικά προβλήματα, όπως προβλήματα διέγερσης ή απόκτησης ή διατήρησης στύσης.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η μάκα, ωστόσο, μπορεί να βελτιώσει τη λίμπιντο και τον οργασμό σε γυναίκες και άνδρες.

Σε μια μικρή μελέτη, γυναίκες που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά έλαβαν υψηλή δόση μάκα για 3 μήνες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η μάκα βελτίωσε τον οργασμό για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση και τη διέγερση στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η μελέτη βρήκε επίσης σχέσεις μεταξύ της μάκα και των υψηλότερων ορμονών ανδρογόνων, υποδηλώνοντας ότι η μάκα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών και να οδηγήσει σε καλύτερη σεξουαλική λειτουργία.

Τα αποτελέσματα είναι παρόμοια για τους άνδρες. Μια συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι όσοι έλαβαν υψηλές δόσεις μάκα έκαναν περισσότερες προσπάθειες σεξ και είχαν καλύτερες σεξουαλικές εμπειρίες από εκείνους που δεν το πήραν. Η ίδια μελέτη βρήκε επίσης βελτιώσεις στα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η μάκα αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων και την κινητικότητα ή την κίνηση των σπερματοζωαρίων. Οι ερευνητές έδωσαν σε αρουραίους υψηλές δόσεις εκχυλίσματος μάκα, το οποίο ανέστρεψε τις επιδράσεις διαφορετικών τοξινών στο σπέρμα και αύξησε τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Αντίθετα, όμως, άλλες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η μάκα δεν προστατεύει το σπέρμα.

Υπάρχουν κάποιες ανθρώπινες μελέτες σχετικά με τη σχέση μάκα και σπέρματος. Οι άνδρες σε μια μελέτη έλαβαν μάκα για τρεις μήνες και είδαν βελτίωση στην κινητικότητα του σπέρματος. Σε μια άλλη μελέτη, οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο όγκο εκσπερμάτισης και αυξημένη ποσότητα σπέρματος μετά τη λήψη μάκα, ενώ άλλες μελέτες δεν δείχνουν αλλαγές στο σπέρμα, επομένως τα αποτελέσματα είναι ασαφή.

Δεν υπάρχουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους που να δείχνουν ότι η μάκα μπορεί να βελτιώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων ή τη γονιμότητα.

Μπορεί να βελτιώσει την αντοχή

 

Σε μελέτες σε ζώα, οι ερευνητές έδωσαν σε αρουραίους εκχύλισμα ρίζας μάκα πριν από ένα τεστ αντοχής στην κολύμβηση. Αυτοί οι αρουραίοι είχαν καλύτερη ικανότητα άσκησης, καλύτερη ανοχή σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και περισσότερα καύσιμα για άσκηση. Η θεωρία είναι ότι η μάκα αλλάζει τη δραστηριότητα των ενζύμων και απαλλάσσει από τα απόβλητα που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθιστώντας την πιο εύκολη.

Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί σχετικά με τη μάκα και τη δύναμη, την ενέργεια και την αντοχή. Ωστόσο, αυτές οι επιδράσεις κατά της κούρασης μπορεί να έχουν μικρότερη σχέση με τις φαρμακευτικές επιδράσεις και περισσότερο με την απλή διατροφή. Η μάκα έχει πολλά φυσικά σάκχαρα και υδατάνθρακες, οι οποίοι τροφοδοτούν το σώμα σας, και αυτός θα μπορούσε να είναι ο λόγος που βοηθά στην ενέργεια.

Τα συμπληρώματα Maca είναι πιθανώς ασφαλή για κατανάλωση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως συμπτώματα γρίπης, ναυτία, έμετο, κράμπες και αλλαγές στον εμμηνορροϊκό σας κύκλο. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν παρατεταμένη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μάκα

Η μάκα διατίθεται σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες και σκόνες.

Μπορείτε να προσθέσετε σκόνη μάκα σε smoothies, αρτοσκευάσματα, ενεργειακές μπάρες και πολλά άλλα. Έχει μια γεύση ξηρού καρπού, σαν καραμέλα βουτύρου, επομένως συνδυάζεται καλά με πολλές γλυκές γεύσεις.

Η βέλτιστη δόση για φαρμακευτική χρήση δεν έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, η δόση της σκόνης ρίζας μάκα που χρησιμοποιείται σε μελέτες κυμαίνεται γενικά από 1,5-3 g την ημέρα.

Εάν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι επιλέγετε μάκα υψηλότερης ποιότητας ή λαμβάνετε μια εξατομικευμένη σύσταση δοσολογίας, μιλήστε με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, όπως ένα διαιτολόγο ή γιατρό.

 

Επισημάνσεις

Συνολικά, οι έρευνες σχετικά με τα οφέλη της μάκα είναι περιορισμένες. Ορισμένοι ερευνητές έγραψαν ότι οι έμποροι έχουν υπερβάλει τους ισχυρισμούς και έχουν αφαιρέσει τις παραδοσιακές και πολιτιστικές πληροφορίες εκτός πλαισίου. Λένε ότι η αυξανόμενη ζήτηση για μάκα ασκεί πίεση στις τεχνικές καλλιέργειας και επεξεργασίας, γεγονός που απειλεί την ασφάλεια των καταναλωτών .

Η κατανάλωση πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά ρίζας μάκα είναι πιθανότατα ωφέλιμη για την υγεία σας, αλλά ενώ τα συμπληρώματα μάκα μπορεί να έχουν κάποιες δυνατότητες, απαιτείται περισσότερη έρευνα. Εάν σκέφτεστε να πάρετε μάκα, μιλήστε πρώτα με το γιατρό σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο