ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ : 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ : 10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΟΥ

Η μαστίχα είναι μια ρητίνη που προέρχεται από το μαστιχόδεντρο, έναν αειθαλή θάμνο που φύεται στο ελληνικό νησί της Χίου. Είναι γνωστό εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι προσφέρει απίστευτα οφέλη για την υγεία.

Έχει ελαφρώς γλυκιά γεύση και διατίθεται σε διάφορες μορφές, με πιο δημοφιλή τη μορφή τσίχλας. Διατίθεται επίσης σε μορφή σκόνης ή κάψουλας, καθώς και προστίθεται σε οδοντόκρεμα, στοματικό διάλυμα και άλλα προϊόντα υγείας.

1. Προστασία της στοματικής υγιεινής

Μια μελέτη του 2007 διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Μετά από 15 λεπτά, τα άτομα που μασούσαν τσίχλα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων στο στόμα τους. Τα επίπεδα των βακτηρίων ήταν ακόμη χαμηλότερα μετά από 135 λεπτά. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να οδηγήσουν σε πλάκα και νόσο των ούλων. Ένα εικονικό φάρμακο δεν έδωσε τα ίδια αποτελέσματα.

Όσοι επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μαστίχα για λόγους υγείας των δοντιών μπορούν να τη μασήσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά, πολλές φορές την ημέρα.

2. Μείωση του πόνου στο στομάχι και της καούρας

Η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα.

Για παράδειγμα, σε μελέτη που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν μαστίχα είχαν βελτίωση σε ορισμένους τύπους δυσπεψίας και πόνου στο στομάχι. Είχαν λιγότερο στομαχικό πόνο γενικά και λιγότερο πόνο στο στομάχι από το άγχος. Ανέφεραν επίσης λιγότερες καούρες. Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη έπαιρναν 350 mg κόμμι μαστίχας τρεις φορές την ημέρα.

3. Καταπραΰνει την παλινδρόμηση οξέος

Η σκόνη μαστίχας είναι εξαιρετική καταπραϋντική για την παλινδρόμηση οξέος. Έχει αποδειχθεί ότι εξουδετερώνει την οξύτητα στον οισοφάγο, η οποία προστατεύει από δυσφορία.

4. Δρά σαν καταπραϋντικό του έλκους του στομάχου

Η μαστίχα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων του στομαχικού ή του πεπτικού έλκους.

Μια παλαιότερη μελέτη σε 38 άτομα διαπίστωσε ότι η μαστίχα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του έλκους του στομάχου. Όσοι έπαιρναν 1gr μαστίχας την ημέρα ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων του έλκους μετά από 2 εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν ανέφεραν αυτό το όφελος.

Έρευνες δείχνουν ότι η λήψη 1 g μαστίχας την ημέρα, χωρισμένη σε τρεις δόσεις, μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με το έλκος στομάχου.

5. Μείωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού στο στομάχι

Μια μόλυνση με βακτήρια ελικοβακτηριδίου του πυλωρού είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για έλκος στομάχου. Αυτά τα βακτήρια μπορεί επίσης να αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του στομάχου.

 

Παλαιότερες μελέτες έχουν βρει ότι η μαστίχα έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Μια μελέτη του 2010, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η μαστίχα μειώνει τις λοιμώξεις από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού καλύτερα από το εικονικό φάρμακο μετά από 14 ημέρες.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τη μαστίχα με τη μορφή αιθέριου ελαίου κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Το έλαιο είχε αντιβακτηριδιακή δράση έναντι ορισμένων στελεχών του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι ερευνητές βρήκαν αυτές τις επιδράσεις σε εργαστήριο, ωστόσο όχι σε ανθρώπους.

Τα άτομα που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν μαστίχα για να βοηθήσουν με τα συμπτώματα του έλκους μπορούν να δοκιμάσουν να παίρνουν 350 mg τρεις φορές την ημέρα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που έλαβαν αυτές τις ποσότητες δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες.

6. Προσφέρει ανακούφιση σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η μαστίχα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου (IBD) όπως η νόσος του Crohn. Μια αξιόπιστη πηγή σημειώνει ότι η μαστίχα βελτίωσε ορισμένους δείκτες της νόσου του Crohn σε άτομα που είχαν ενεργή νόσο.

Μια άλλη μελέτη 60 ατόμων με IBD διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν μαστίχα είχαν σημαντικές βελτιώσεις στους δείκτες IBD μετά από 3 μήνες. Τα άτομα στη μελέτη έπαιρναν 2,8 g μαστίχας την ημέρα.

7. Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα

Η ύπαρξη υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η μαστίχα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα και των δύο.

Μια μελέτη σε 156 υγιείς εθελοντές, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι όσοι χρησιμοποιούσαν μαστίχα είχαν χαμηλότερη ολική χοληστερόλη και σάκχαρο στο αίμα μετά από 8 εβδομάδες.

Οι εθελοντές που είδαν βελτίωση στη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα έλαβαν 330 mg ακατέργαστης τσίχλας μαστίχας τρεις φορές την ημέρα. Όσοι πήραν εικονικό φάρμακο ή μαστίχα χωρίς πολυμερή και σκόνη μαστίχας δεν είχαν καμία βελτίωση.

Ένα άτομο πρέπει να συνεργαστεί με το γιατρό του για να διατηρήσει τη χοληστερόλη και το σάκχαρό του σε υγιή επίπεδα. Για όσους επιθυμούν να δοκιμάσουν την τσίχλα μαστίχας ως συμπλήρωμα, ορισμένες έρευνες προτείνουν ότι μια δόση 330 mg, τρεις φορές την ημέρα, μπορεί να είναι αποτελεσματική.

8. Δυνητική καταπολέμηση του καρκίνου

Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το μαστιχέλαιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο είχε αντικαρκινική δράση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο θα μπορούσε να βοηθήσει με έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα.

Το μαστιχέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένοι τύποι κυττάρων λευχαιμίας, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μελέτη ανέφερε αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη δοκιμάσει αυτά τα οφέλη σε ανθρώπους.

Η μαστίχα δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει δυνατότητες ως συμπλήρωμα καταπολέμησης του καρκίνου. Η συνήθης δόση για αυτό είναι 1 g την ημέρα, χωρισμένη σε τρεις ίσες δόσεις των 330 mg η καθεμία.

Η μαστίχα δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά τις συνταγογραφούμενες θεραπείες για τον καρκίνο. Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του εάν επιθυμεί να δοκιμάσει μαστίχα παράλληλα με τις άλλες θεραπείες του.

9. Συμβάλει στην υγεία του δέρματος

Το υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών και αντιμυκητιασικών ενώσεων κάνει την τσίχλα μαστίχας ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για υγιές δέρμα. Βοηθά στη μείωση της βλάβης από τις ελεύθερες ρίζες, η οποία αναστρέφει τα σημάδια γήρανσης, καθώς και θεραπεύει τυχόν ερεθισμούς ή μολύνσεις του δέρματος από μέσα.

10. Διατηρεί τα μάτια υγιή

Μια ενδιαφέρουσα μελέτη αποκάλυψε ότι καταστρέφοντας τα βακτήρια Helicobacter Pylori, η μαστίχα βοηθά στην πρόληψη του γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια ασθένεια των ματιών που βλάπτει το οπτικό νεύρο και προκαλεί θολή όραση και τύφλωση. Τα βακτήρια καταστρέφονται ακριβώς στην πηγή (στο στόμα και στο πεπτικό σύστημα) γεγονός που τα εμποδίζει να βλάψουν τα μάτια.

 

 

 

Η μαστίχα είναι ένα αρχαίο φάρμακο που έχει κάποιες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Αν και μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ή να θεραπεύσει οποιαδήποτε κατάσταση υγείας, φαίνεται να έχει χαμηλό κίνδυνο τοξικότητας και παρενεργειών. Αυτό μπορεί να κάνει την τσίχλα μαστίχας μια επιλογή για άτομα που αναζητούν φυσικές θεραπείες για πεπτικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας των δοντιών.

Ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν γιατρό πριν χρησιμοποιήσει μαστίχα ή αιθέριο έλαιο. Ορισμένα φυσικά συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν ορισμένα φάρμακα ή μπορεί να μην είναι ασφαλή για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο