ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ! ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!

Γιατί να πάρω προβιοτικά;

Τα προβιοτικά συμπληρώματα έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή καθώς γίνονται γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη σημασία της διατήρησης ενός υγιούς εντέρου.

Λίγα λόγια για τα προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που επηρεάζουν τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς στο πεπτικό σύστημα. Τα προβιοτικά μπορούν να βρεθούν σε πολλά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Μπορούν να ληφθούν και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Η λήψη συμπληρωμάτων με προβιοτικά μπορεί να προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος και να βελτιώσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Οφέλη των προβιοτικών

Τα προβιοτικά συμπληρώματα περιέχουν μεγάλες δόσεις προβιοτικών μικροοργανισμών, όπως βακτήρια και ζυμομύκητες, και μπορούν να παρέχουν έναν μόνο τύπο προβιοτικών ή πολλαπλά στελέχη. Υπάρχουν πολλά προβιοτικά είδη που χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα, με τα Lactobacillus και Bifidobacterium να είναι τα πιο κοινά. Αυτά τα είδη είναι τα κυρίαρχα προβιοτικά στον ανθρώπινο πεπτικό σωλήνα.

Η λήψη συγκεκριμένων δόσεων και στελεχών προβιοτικών μπορεί να ωφελήσει την υγεία ορισμένων ανθρώπων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ορισμένων ιατρικών καταστάσεων.

ΠΕΠΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν ένα υγιές εντερικό περιβάλλον αποκαθιστώντας μια ισορροπημένη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου, καταστέλλοντας την εντερική φλεγμονή και βελτιώνοντας την υγεία του εντερικού φραγμού.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για άτομα με ιατρικές παθήσεις που σχετίζονται με το γαστρεντερικό, όπως IBS, ελκώδης κολίτιδα και κοιλιοκάκη.

Μια ανασκόπηση 59 μελετών διαπίστωσε ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα βελτίωσαν σημαντικά τα συμπτώματα του IBS, όπως αέρια, φούσκωμα σε σύγκριση με θεραπείες εικονικού φαρμάκου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη προβιοτικών που περιέχουν μεμονωμένα προβιοτικά στελέχη σε υψηλότερη ημερήσια δόση και μικρότερη διάρκεια (λιγότερο από οκτώ εβδομάδες) φαινόταν να είναι πιο αποτελεσματική.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη που περιελάμβανε 170 παιδιά με κοιλιοκάκη έδειξε ότι ο συνδυασμός μιας δίαιτας χωρίς γλουτένη και ενός προβιοτικού συμπληρώματος για 28

ημέρες ήταν 27% πιο αποτελεσματικός στη μείωση της συχνότητας της διάρροιας σε σύγκριση με τη θεραπεία μόνο με δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, των φλεγμονωδών δεικτών και ορισμένων συμπτωμάτων, όπως το φούσκωμα, σε άτομα με IBD.

ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΡΡΟΙΑ

Η συμπλήρωση με ορισμένα προβιοτικά στελέχη θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της διάρροιας και της δυσκοιλιότητας.

Τα προβιοτικά έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάρροια που προκαλείται από λοιμώξεις και τη χρήση αντιβιοτικών σε παιδιά και ενήλικες. Η συμπλήρωση με προβιοτικά μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη της διάρροιας με τον επαναπληθυσμό και τη διατήρηση των ωφέλιμων πληθυσμών βακτηρίων του εντέρου.

Μια ανασκόπηση 84 μελετών διαπίστωσε ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη και συνδυαστικές θεραπείες μείωσαν σημαντικά τη διάρκεια της οξείας διάρροιας στα παιδιά σε σύγκριση με θεραπείες με εικονικό φάρμακο. Τα στελέχη Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium lactis και Saccharomyces boulardii, καθώς και συνδυαστικές θεραπείες που περιέχουν στελέχη συμπεριλαμβανομένων των ειδών Lactobacillus, Bifidobacterium και Saccharomyces, αποδείχθηκαν τα πιο ωφέλιμα.

Μεταξύ όλων των προβιοτικών που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση, οι ερευνητές βρήκαν ότι το Saccharomyces boulardii ήταν το πιο αποτελεσματικό στη μείωση τόσο της διάρκειας της διάρροιας όσο και του κινδύνου διάρροιας που διαρκεί δύο ή περισσότερες ημέρες σε σύγκριση με θεραπείες εικονικού φαρμάκου ή καμία θεραπεία.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα είδη Lactobacillus και Saccharomyces μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της διάρροιας που προκαλείται από τη θεραπεία με αντιβιοτικά, η οποία επηρεάζει έως και το 30% των ατόμων που τους συνταγογραφούν αντιβιοτικά.

Επίσης, τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της δυσκοιλιότητας. Μια μελέτη σε 153 άτομα με λειτουργική δυσκοιλιότητα διαπίστωσε ότι η λήψη ορισμένων συνδυαστικών θεραπειών με προβιοτικά για τέσσερις εβδομάδες ήταν αποτελεσματική για την αύξηση της εβδομαδιαίας συχνότητας κενώσεων και της ποιότητας των κοπράνων.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

Αν και η απώλεια βάρους μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να είναι χρήσιμα για την τόνωση της απώλειας βάρους σε άτομα υπέρβαρα .

Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν διαφορετική σύνθεση βακτηρίων του εντέρου σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς παχυσαρκία και είναι πιο πιθανό να έχουν δυσβίωση. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση των επιπέδων των ωφέλιμων βακτηρίων, στη μείωση της φλεγμονής, στην επίδραση της όρεξης

και του μεταβολισμού, στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στη μείωση της συσσώρευσης λίπους. Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος και μπορεί να επηρεάσουν θετικά το σωματικό βάρος σε άτομα με παχυσαρκία.

Αν και η έρευνα είναι αντικρουόμενη, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη μπορεί να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους. Σε μια ανασκόπηση που περιελάμβανε 27 μελέτες που αφορούσαν συμμετέχοντες με υπέρβαρους ή παχύσαρκους, 23 από τις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες βρήκαν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα είχαν θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση του βάρους όταν χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με δίαιτα χαμηλών θερμίδων ή αυξημένη σωματική δραστηριότητα κατά μέσο όρο 12 εβδομάδες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα στελέχη Lactobacillus και Bifidobacterium ήταν τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση του σωματικού βάρους.

Μια άλλη ανασκόπηση που περιελάμβανε 20 μελέτες βρήκε ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μείωσαν σημαντικά τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) καθώς και την περίμετρο ισχίου και μέσης σε άτομα με υπέρβαρα ή παχυσαρκία.11

Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως πώς τα προβιοτικά συμπληρώματα επηρεάζουν το σωματικό βάρος.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων ορισμένων διαταραχών ψυχικής υγείας μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου -μια οδό σηματοδότησης μεταξύ του πεπτικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αυτό επιτρέπει στο έντερο να επηρεάζει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών και να ρυθμίζει τη φλεγμονή του εγκεφάλου.

Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε επτά μελέτες και 404 άτομα με κλινική κατάθλιψη βρήκε ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα ήταν αποτελεσματικά στη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης μόνο όταν χορηγήθηκαν μαζί με αντικαταθλιπτικά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν χρησιμοποιούνται ως αυτόνομη θεραπεία, τα προβιοτικά δεν ήταν αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα προβιοτικά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται στη θέση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων και δεν είναι σαφές εάν τα προβιοτικά ωφελούν όλους τους ανθρώπους με κατάθλιψη. Εάν ενδιαφέρεστε να πάρετε προβιοτικά για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με τον ειδικό υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζει την κατάθλιψή σας για να καταλήξετε σε ένα ασφαλές και κατάλληλο σχέδιο.

Πώς λαμβάνω τα προβιοτικά;

Tα προβιοτικά είναι διαθέσιμα σε πολλές μορφές, όπως κάψουλες, χάπια και υγρά. Συνιστάται να ακολουθείτε τις οδηγίες δοσολογίας στη συσκευασία προβιοτικών, καθώς

ορισμένα προϊόντα μπορεί να λαμβάνονται καλύτερα με ένα γεύμα ενώ άλλα μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι.

Ομοίως, είναι σημαντικό να ελέγξετε την ετικέτα για τη σωστή μέθοδο αποθήκευσης. Ορισμένα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να χρειαστεί να φυλάσσονται στο ψυγείο, ενώ άλλα μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου.

Υπάρχουν πολλοί τύποι προβιοτικών, αλλά οι πιο συνηθισμένοι μικροοργανισμοί που χρησιμοποιούνται στα συμπληρώματα είναι οι Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus, Enterococcus, Saccharomyces, Escherichia και Bacillus.

Η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο του προβιοτικού που παίρνετε και τη διάρκεια που το παίρνετε, καθώς και από την κατάσταση ή το σύμπτωμα που σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε. Ένας πάροχος υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν τα προβιοτικά είναι κατάλληλα για τις ανάγκες της υγείας σας και να προσφέρει καθοδήγηση σχετικά με συγκεκριμένους τύπους προβιοτικών, τη δοσολογία και άλλα.

Δοσολογία

Τα προβιοτικά μετρώνται σε μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFU), οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον αριθμό των ζωντανών βακτηρίων ανά δόση.

Για να αποκομίσετε τα οφέλη τους, πρέπει να λαμβάνετε μεγάλες δόσεις προβιοτικών. Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν ελάχιστη συγκέντρωση 106 (1.000.000) CFU ανά γραμμάριο για να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό.

Η δοσολογία εξαρτάται από την πάθηση ή το σύμπτωμα που σκοπεύετε να θεραπεύσετε, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι μια ελάχιστη ημερήσια δόση 108–1011 (100.00.000-100.000.000.000) CFU είναι απαραίτητη για να ληφθούν οφέλη για την υγεία από τα προβιοτικά συμπληρώματα.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα..

Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορεί να επηρεάσουν τη βιοδιαθεσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια ορισμένων φαρμάκων, όπως τα αντιπηκτικά αίματος και τα φάρμακα για τον καρκίνο. Τα αντιβιοτικά μπορεί επίσης να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων προβιοτικών.

Εάν παίρνετε αυτήν τη στιγμή ένα ή περισσότερα φάρμακα, είναι σημαντικό να συζητήσετε τα συμπληρώματα διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο