ΡΥΤΙΔΕΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:TΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ

Τι είναι οι ρυτίδες;

Οι ρυτίδες είναι μικρές πτυχές της επιδερμίδας που σχηματίζονται στο μέτωπο, γύρω από τα μάτια, ανάμεσα στα φρύδια, γύρω από το στόμα και με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο βαθιές.

Το πρόσωπο του ανθρώπου είναι το πιο εκτεθειμένο σημείο του σώματός του, έτσι είναι το πιο επιρρεπές στην εμφάνιση ρυτίδων.

Αν και οι ρυτίδες μπορεί να σημαίνουν σοφία ή τουλάχιστον κάποιο επίπεδο ωριμότητας, εμφανίζονται ακόμη και στα νεογέννητα βρέφη.

Η πραγματική ανησυχία που έχουν οι περισσότεροι από εμάς είναι ότι ορισμένοι τύποι ρυτίδων σχετίζονται με τη διαδικασία γήρανσης. Στην κουλτούρα μας, οι άνθρωποι δεν βλέπουν θετικά τη γήρανση.

Γενικά, η αντιμετώπιση της φυσιολογικής γήρανσης του δέρματος που δεν οδηγεί σε λειτουργική ανωμαλία ονομάζεται “καλλυντική”.

Τύποι ρυτίδων

Οι ρυτίδες χωρίζονται σε δύο λειτουργικές κατηγορίες:

  • A. Λεπτές επιφανειακές γραμμές (που προκαλούνται από το υπεριώδες φως)
  • B. Βαθιά αυλάκια (που προκαλούνται από μυϊκές συσπάσεις από εκφράσεις του προσώπου)

Οι θεραπείες ρυτίδων είναι γενικά πολύ πιο αποτελεσματικές για τις λεπτές γραμμές. Οι βαθύτερες πτυχές μπορεί να απαιτούν πιο επιθετικές τεχνικές. Μερικά βαθιά αυλάκια είναι ανατομικής φύσης και έχουν μικρή σχέση με τη γήρανση.

Οι περισσότερες ρυτίδες που σχετίζονται με τη γήρανση εμφανίζονται στα σημεία του σώματος όπου η έκθεση στον ήλιο είναι μεγαλύτερη. Αυτά τα σημεία είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, τα χέρια.

Τι προκαλεί τις ρυτίδες;

Τόσο οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όσο και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορεί να προάγουν την εμφάνιση ρυτίδων σε μερικούς ανθρώπους.

Οι κύριοι παράγοντες που αυξάνουν της εμφάνιση ρυτίδων είναι οι παρακάτω:

  •  Κάπνισμα
  •  Βαθμός φυσικής μελάχρωσης του δέρματος (όσο περισσότερο, τόσο καλύτερα)
  •  Έκθεση στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία
  •  Κληρονομικότητα
  •  Η απώλεια υποδόριου λίπους στο σώμα ενός ατόμου (τα άτομα με περισσότερο υποδόριο λίπος έχουν λιγότερες ρυτίδες)

Αν και όλο το δέρμα μας γερνά, η έκθεση στον ήλιο ενισχύει δραματικά τον ρυθμό με τον οποίο συμβαίνει αυτό. Οι αλλαγές που προκαλούνται από τις βλάβες από τον ήλιο (φωτογήρανση) περιλαμβάνουν ξηρό δέρμα, χαλάρωση, δερματικές αυξήσεις όπως κερατώσεις, φακίδες και ρυτίδες.

Ποιες είναι οι καλύτερες θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες;

Υπάρχουν πολλά καλλυντικά(τοπικά φάρμακα και κρέμες) και πολλές επεμβατικές τεχνικές διαθέσιμες για τη βελτίωση του ρυτιδιασμένου δέρματος.

Είναι όλα ως έναν βαθμό αποτελεσματικά και λειτουργούν ως εξής:

  •  Τεντώνουν το δέρμα
  •  Συμπληρώνουν τα βαθουλώματα στο δέρμα
  •  Παραλύουν τους μύες που κάνουν το δέρμα να ρυτιδιάζει

Πώς μπορείτε να προλάβετε τις ρυτίδες;

Μερικοί από τους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για τις ρυτίδες είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Τα κύρια προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση στον ήλιο και να διακόψουμε το κάπνισμα.

Μπορεί το αντηλιακό να καθυστερήσει την εμφάνιση ρυτίδων;

Πολλές από τις αλλαγές που εντοπίζονται στο ηλικιωμένο δέρμα, αλλά όχι όλες, οφείλονται στην έκθεση στο υπεριώδες φως. Επομένως, η χρήση αντηλιακού είναι ένας τρόπος για την πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων.

Οι αριθμοί του αντηλιακού παράγοντα (SPF) στις ετικέτες των αντηλιακών αναφέρονται στην προστασία από την ακτινοβολία UVB (οι «ακτίνες ηλιακού εγκαύματος»). Οι υψηλότεροι αριθμοί SPF (50) προστατεύουν καλύτερα το δέρμα.

Συστατικά καλλυντικών που βοηθούν στην μείωση των ρυτίδων

Οξύ βιταμίνης Α (τρετινοΐνη ): Αυτό το συστατικό έχει το μεγαλύτερο ιστορικό επιτυχίας στη θεραπεία της γήρανσης του δέρματος και των λεπτών γραμμών. Η χρήση κρεμών που περιέχουν τρετινοΐνη πρέπει να γίνεται σε συνεχής βάση. Μπορεί να προκληθεί ερυθρότητα και ξεφλούδισμα στην αρχή τα οποία ελαχιστοποιούνται μειώνοντας τη συγκέντρωση της κρέμας με ρετινοειδή ή απλώνοντάς την λιγότερο συχνά έως ότου το δέρμα συνηθίσει.

Άλφα-υδροξυοξέα: Αυτά τα λεγόμενα «οξέα φρούτων» περιλαμβάνουν το γλυκολικό και το γαλακτικό οξύ. Τα παρασκευάσματα που περιέχουν αυτά τα οξέα φρούτων είναι αρκετά ασφαλή και δεν προκαλούν περισσότερο από ήπιο και προσωρινό ερεθισμό.

Αντιοξειδωτικά: Αυτά περιλαμβάνουν παρασκευάσματα που περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο