Ο Ελληνικός Κρόκος (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο. Τα ποσοστά του αιθέριου ελαίου και της χρωστικής δύναμης του κρόκου, που πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα, προσδιορίζουν βασικά την ποιότητά του. Περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Οφέλη
- Διευκολύνει την εμμηνόρροια
- Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
- Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
- Διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη
- Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
- Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
- Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
- Μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
- Μειώνει την αρτηριακή πίεση
- Από την αρχαιότητα ακόμη δινόταν στον κρόκο αφροδισιακές ιδιότητες.