ΤΟ MSM ΚΑΙ Η ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ

Τι είναι το MSM ;

Το μεθυλοσουλφονυλομεθάνιο (MSM) είναι μια οργανική ένωση που περιέχει θείο, που απαντάται φυσικά σε ανθρώπους, ζώα και φυτά, και επίσης παράγεται συνθετικά σε εργαστήρια.

Το MSM χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μιας ποικιλίας καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου των μυών και των αρθρώσεων από φλεγμονές και αρθριτικές καταστάσεις, αλλεργίες και δερματικές διαταραχές. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το MSM μπορεί να μειώσει το οίδημα, τον πόνο και τη δυσκαμψία της αρθρίτιδας.

Μελέτες δείχνουν ότι το MSM έχει αναλγητικές (αναλγητικές), αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες. Το MSM παρέχει θείο που χρειάζεται το σώμα για διάφορες κυτταρικές διεργασίες και φαίνεται να παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας των αρθρώσεων και στο σχηματισμό συνδετικού ιστού συμπεριλαμβανομένων των τενόντων, των συνδέσμων και του χόνδρου. Το MSM μπορεί επίσης να αναστείλει τη μετάδοση των σημάτων πόνου από τις νευρικές ίνες.

Το MSM διατίθεται στο εμπόριο χωρίς ιατρική συνταγή (OTC) ως από του στόματος συμπληρώματα διατροφής και τοπικές εφαρμογές. Μικρές ποσότητες MSM μπορούν επίσης να ληφθούν από πηγές τροφίμων, όπως φρούτα και λαχανικά, ορισμένα δημητριακά, φυλλώδη πράσινα φυτά, καφές, τσάι, γάλα, αυγά, ψάρια, πουλερικά και κρέας. Οι άνθρωποι συχνά λαμβάνουν MSM σε συνδυασμό με γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη για πόνο στις αρθρώσεις.

Πώς λειτουργεί το MSM;

Το σώμα μας χρησιμοποιεί θείο για να παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται κολλαγόνο και ένα αμινοζάκχαρο που ονομάζεται γλυκοζαμίνη. Και οι δύο ενώσεις βοηθούν στην οικοδόμηση και διατήρηση υγιών οστών και αρθρώσεων. Το θείο βοηθά επίσης στη δημιουργία κυττάρων που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνες, τα οποία χρειαζόμαστε για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Το MSM περιέχει φυσικά έναν τύπο θείου που ονομάζεται θειικό, επομένως οι ειδικοί λένε ότι είναι δότης θείου, πράγμα που σημαίνει ότι μετατρέπει ή προσθέτει περισσότερο θείο στο σώμα σας. Ωστόσο, δεν είναι ακριβώς σαφές πώς λειτουργεί το MSM. Μελέτες δείχνουν ότι απορροφάται γρήγορα σε όλο το σώμα , αν και το μεγαλύτερο μέρος του το απομακρύνετε μέσω των ούρων.

Οφέλη MSM

Οι άνθρωποι λαμβάνουν MSM για πολλές συνθήκες. Η έρευνα που υποστηρίζει τη χρήση του είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά απαιτούνται περισσότερες και μεγαλύτερες μελέτες.

 

 

Μπορεί να βοηθήσει στον πόνο της αρθρίτιδας

Το MSM είναι ένα κοινό συμπλήρωμα αρθρώσεων και αρθρίτιδας. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων και των μυών.

Μια μελέτη χώρισε τους ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα γόνατος σε ομάδες. Έλαβαν MSM, γλυκοζαμίνη, τόσο MSM όσο και γλυκοζαμίνη ή ένα χάπι εικονικού φαρμάκου. Όσοι έλαβαν το MSM ή το MSM με γλυκοζαμίνη ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα πόνου, με τη συνδυαστική θεραπεία να δείχνει τη μεγαλύτερη βελτίωση στους ασθενείς. Ενώ και τα δύο βοηθούσαν τον πόνο, η γλυκοζαμίνη μείωσε το πρήξιμο περισσότερο από το MSM.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή

Οι ερευνητές εξέτασαν το MSM σε κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο εργαστήριο. Το MSM εμπόδισε την ανάπτυξη των κυττάρων που προκαλούν φλεγμονή και εμπόδισε τα ένζυμα που παράγουν ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που προκαλούν φυσική βλάβη.

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις του MSM στη φλεγμονή μετά την άσκηση. Μερικοί υγιείς άνδρες έλαβαν συμπληρώματα MSM για 28 ημέρες ενώ άλλοι έλαβαν συμπλήρωμα εικονικού φαρμάκου. Στο τέλος του μήνα, κάθε ομάδα ασχολήθηκε με έναν κύκλο έντονων ασκήσεων. Όσοι έλαβαν το MSM είχαν χαμηλότερα επίπεδα δεικτών φλεγμονής στο αίμα αμέσως μετά την άσκηση.

Μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που εξουδετερώνουν τα ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Το σώμα τα παράγει ως μέρος των κανονικών δραστηριοτήτων, αλλά πάρα πολλές ελεύθερες ρίζες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρά. Το σώμα κανονικά παράγει αντιοξειδωτικά, όπως η γλουταθειόνη, για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Το MSM μπορεί επίσης να δράσει ως αντιοξειδωτικό και να βοηθήσει στον αποκλεισμό των πρωτεϊνών και των ενζύμων που παράγουν τις ελεύθερες ρίζες.

Μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση

Το σώμα δεσμεύει το θείο σε ορισμένες ενώσεις και φάρμακα, γεγονός που τα καθιστά υδατοδιαλυτά και εύκολα απεκκρίνονται από τα ούρα. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται θείωση και είναι σημαντική για ορισμένα φάρμακα όπως η ακεταμινοφαίνη. Μελέτες δείχνουν ότι το MSM μπορεί να προσθέσει σε αυτή τη διαδικασία και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση της ακεταμινοφαίνης, η οποία θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις δηλητηρίασης.

Η έκθεση σε τοξίνες ή δηλητήρια μπορεί επίσης να αποστραγγίσει το σώμα από σημαντικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση, όπως η γλουταθειόνη. Μελέτες δείχνουν

ότι το MSM μπορεί να μειώσει την ποσότητα της εξάντλησης της γλουταθειόνης από τις τοξίνες.

 

Η λήψη του MSM ενδείκνυται για τις παρακάτω καταστάσεις:

Από του στόματος και τοπικά:

  •  Πόνος στις αρθρώσεις, οίδημα και δυσκαμψία από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα
  •  Μυοσκελετικός πόνος
  •  Φλεγμονώδεις καταστάσεις που σχετίζονται με αρθρώσεις και τένοντες όπως: Θυλακίτιδα, τενοντίτιδα, ασθένεια των ούλων, δερματικές παθήσεις που περιλαμβάνουν ουλές, ρυτίδες και ραγάδες ,πληγές, κοψίματα και εκδορές, ακμή, rosacea, σκληρόδερμα, ψωρίαση, έκζεμα, Pityriasis versicolor.
  •  Μυϊκός πόνος που σχετίζεται με την άσκηση

 

Ποιες είναι οι παρενέργειες του MSM;

Μην χρησιμοποιείτε MSM εάν έχετε υπερευαισθησία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά της σύνθεσης.

Οι κοινές παρενέργειες του MSM περιλαμβάνουν:

· Ναυτία

· Διάρροια

· Φούσκωμα

· Κούραση

· Πονοκέφαλο

· Αϋπνία

· Δυσκολία συγκέντρωσης

· Κνησμός

· Επιδεινωμένα συμπτώματα αλλεργίας

 

Ποια είναι η δοσολογία του MSM;

Οι τυπικές δόσεις MSM δεν έχουν καθιερωθεί καθώς τα προϊόντα διαφορετικών κατασκευαστών διαφέρουν ως προς τα συστατικά και την ισχύ. Ανατρέξτε στην ετικέτα του κατασκευαστή για τη δοσολογία.Προτεινόμενες δόσεις:

Ενήλικας:

1000-3000 mg/ημέρα

Λαμβάνεται μαζί με τα γεύματα

Εγκυμοσύνη και θηλασμός

Δεν υπάρχουν αρκετές αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια της χρήσης MSM κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Αποφύγετε τη λήψη MSM εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Μην πάρετε κανένα συμπλήρωμα διατροφής, συμπεριλαμβανομένου του MSM, χωρίς πρώτα να τα ελέγξετε με το γιατρό σας εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζω για το MSM;

  •  Το MSM είναι πιθανώς ασφαλές για τους περισσότερους ενήλικες σε συνιστώμενες δόσεις για σύντομο χρονικό διάστημα.
  •  Επικοινωνήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν πάρετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα, συμπεριλαμβανομένου του MSM.
  •  Πάρτε το MSM ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.
  •  Τα συμπληρώματα διατροφής συχνά περιέχουν πολλά συστατικά. Ελέγξτε τις ετικέτες για τα συστατικά στο προϊόν MSM που επιλέγετε.
  •  Το MSM διατίθεται στο εμπόριο ως συμπλήρωμα διατροφής και δεν ελέγχεται από τον FDA. Τα προϊόντα μπορεί να διαφέρουν ως προς τις συνθέσεις και τις περιεκτικότητες και οι ετικέτες μπορεί να μην ταιριάζουν πάντα με το περιεχόμενο. να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του προϊόντος σας.
  •  Φυλάσσεται με ασφάλεια μακριά από παιδιά
Μετάβαση στο περιεχόμενο