ΒΑΛΕ ΤΕΛΟΣ ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ!

 

Η τριχόπτωση εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής ή σε διάφορες επιφάνειες δέρματος ανάλογα με τον κύκλο ζωής της τρίχας, η οποία επιδεινώνεται με την ηλικία, πέφτει και μεγαλώνει ξανά.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε κληρονομικότητα, ορμόνες, ασθένεια, ηλικία και στρες, με αποτέλεσμα την απώλεια μαλλιών, την αραίωση, την γυροειδή αλωπεκία, την τελογενή εκροή ή την πρόωρη τριχόπτωση, η οποία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην προσωπικότητα και την αυτοπεποίθηση .

Τι προκαλεί την τριχόπτωση;

Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, οι οποίοι μπορεί να εμφανιστούν από την παιδική ηλικία έως την ενήλικη ζωή, ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία. Επιπλέον, η τριχόπτωση μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι μιας υποκείμενης νόσου ή το σημείο εκκίνησης για μελλοντική μόνιμη τριχόπτωση.

Η τριχόπτωση είναι κυρίως δύο τύπων:

Η ουλώδης αλωπεκία είναι ένας τύπος τριχόπτωσης κατά την οποία τα κύτταρα των τριχοθυλακίων καταστρέφονται μόνιμα σε σημείο που δεν είναι σε θέση να παράγουν νέα τριχοθυλάκια.

Η μη ουλώδης αλωπεκία είναι ένας τύπος τριχόπτωσης κατά την οποία οι θύλακες της τρίχας δεν καταστρέφονται μόνιμα, με αποτέλεσμα την αποσπασματική, κυκλική ή οβάλ τριχόπτωση με διακριτές άκρες. Η μη ουλώδης αλωπεκία μπορεί να προκληθεί από δυσλειτουργία των ανοσοκυττάρων άγνωστων αιτιών.

Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι ιάσιμος, καθώς τα κύτταρα των τριχοθυλακίων δεν χάνονται εντελώς. Ωστόσο, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα κύτταρα μπορεί να καταστραφούν οριστικά, καθιστώντας τα μαλλιά ανίκανα να αναγεννηθούν.

ΣΗΜΑΔΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί ξαφνικά ή σταδιακά για διάφορους λόγους και παράγοντες. Τα σημεία και συμπτώματα της τριχόπτωσης είναι τα εξής:

Η σταδιακή αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος τριχόπτωσης λόγω γήρανσης. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης είναι η αιτία της ανδρικής φαλάκρας που ξεκινά από τη γραμμή των μαλλιών και εξελίσσεται στην κορυφή του κεφαλιού.

Η τριχόπτωση στις γυναίκες ξεκινά με τα μαλλιά να αραιώνουν σταδιακά από την κορυφή του κεφαλιού, να εξαπλώνονται σε ολόκληρο το κεφάλι αλλά χωρίς να εμπλέκεται η γραμμή των μαλλιών, όπως στους άνδρες.

Η ξαφνική απώλεια των μαλλιών προκαλείται από σωματικό και ψυχικό στρές, με αποτέλεσμα την υπερβολική πτώση των μαλλιών κατά το χτένισμα, το λούσιμο ή το απαλό τράβηγμα. Αυτός ο τύπος τριχόπτωσης τείνει να είναι μια γενικευμένη αραίωση μαλλιών.

Πώς γίνεται η διάγνωση της τριχόπτωσης;

Ο δερματολόγος θα κάνει τη διάγνωση της τριχόπτωσης παίρνοντας ιστορικό, ρωτώντας για τις τροφές ή τα φάρμακα, καθώς και για οποιαδήποτε υποκείμενη νόσο, συμπεριλαμβανομένου οικογενειακού ιστορικού αραίωσης και πραγματοποιώντας φυσική εξέταση για τον προσδιορισμό της βασικής αιτίας της απώλειας ή της αραίωση μαλλιών ακολουθώντας τα ακόλουθα διαγνωστικά βήματα:

  • Ιατρικό ιστορικό: εάν υπάρχει υπερβολική τριχόπτωση, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί από τρίχες στα χέρια σας ενώ λούζεστε, χτενίζετε ή κάνετε καθημερινές δραστηριότητες.
  • Εξέταση του τριχωτού της κεφαλής για να αναζητηθούν σημάδια μόλυνσης στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Εξετάσεις αίματος: Έλεγχος για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και μέτρηση του επιπέδου σιδήρου στο σώμα.
  • Βιοψία δέρματος και μαλλιών: Ο δερματολόγος θα πάρει ένα δείγμα του τριχωτού της κεφαλής και θα το στείλει για εξέταση.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η μινοξιδίλη είναι ένα τοπικό και από του στόματος φάρμακο που χρησιμοποιείται από δερματολόγους για τη θεραπεία της τριχόπτωσης και της αραίωσης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, διεγείρει την αναγέννηση των τριχοθυλακίων, βοηθά την ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων να φτάσει στις ρίζες της τρίχας και διεγείρει τα μαλλιά να ξαναβγαίνουν έντονα και υγιή.

Η φιναστερίδη είναι ένα από του στόματος φάρμακο για την ανάπτυξη μαλλιών για άνδρες που δρα αναστέλλοντας το σχηματισμό της ορμόνης DHT και δρά διεγείροντας τα κύτταρα των τριχοθυλακίων να αναπτύξουν νέα μαλλιά για τη θεραπεία της τριχόπτωσης και της αραίωσης των μαλλιών που προκαλείται από κληρονομικότητα. Η χρήση του πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη δερματολόγου για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η κατάλληλη φροντίδα για την πρόληψη της τριχόπτωσης είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τα μαλλιά σας στο τριχωτό της κεφαλής για όσο το δυνατόν περισσότερο.

Όσοι πάσχουν από παθήσεις όπως ο θυρεοειδής ή άλλες ασθένειες θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν δερματολόγο για προληπτική θεραπεία για την τριχόπτωση.

  •  Επιλέξτε προϊόντα περιποίησης μαλλιών που είναι ασφαλή για το τριχωτό της κεφαλής σας και δεν προκαλούν αλλεργίες, πιτυρίδα ή κνησμό.
  •  Καταναλώστε τρόφιμα που περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες και σίδηρο.
  •  Σε περίπτωση έλλειψης βιταμινών λαμβάνετε συμπληρώματα πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την ενδυνάμωση της τρίχας.
  • Όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να φορούν καπέλο για να προστατεύονται από το φως του ήλιου.
  •  Μην δένετε πολύ σφιχτά τα μαλλιά σας.

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Τα πιο κοινά συμπληρώματα που σχετίζονται με την υγεία των μαλλιών είναι:

Βιοτίνη

Η βιοτίνη (βιταμίνη Β7 ) χρησιμοποιείται από το σώμα μας για να βοηθήσει στην παραγωγή λιπαρών οξέων. Πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της παραγωγής κερατίνης, η οποία είναι το κλειδί για υγιή μαλλιά και νύχια.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τη λήψη όχι περισσότερο από 0,9 mg βιοτίνης την ημέρα ως συμπλήρωμα.

Σελήνιο

Το σελήνιο βοηθά στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και επίσης βοηθά στην αναπαραγωγική υγεία.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τη λήψη όχι περισσότερο από 0,35 mg σεληνίου την ημέρα ως συμπλήρωμα.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος βοηθά το σώμα μας να παράγει νέα κύτταρα και ένζυμα, να επεξεργάζεται υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και επίσης να επουλώνει πληγές.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τη λήψη όχι περισσότερο από 25 mg ψευδαργύρου την ημέρα ως συμπλήρωμα.

Νικοτινικό οξύ

Η νιασίνη (γνωστή και ως βιταμίνη Β3) βοηθά το σώμα μας να απελευθερώσει ενέργεια από τα τρόφιμα. Βοηθά επίσης να διατηρήσετε το δέρμα σας και το νευρικό σας σύστημα υγιές.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τη λήψη όχι περισσότερων από 500 mg συμπληρωμάτων νικοτιναμίδης (νιασίνη) την ημέρα ως συμπλήρωμα.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για το σώμα μας. Βοηθά στην προστασία των κυττάρων σας, διατηρεί υγιές το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα οστά, τους χόνδρους και επίσης βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τη λήψη όχι περισσότερο από 1000 mg βιταμίνης C την ημέρα ως συμπλήρωμα.

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνιστά τη λήψη όχι περισσότερο από 17 mg σιδήρου την ημέρα ως συμπλήρωμα.

Ποιες τροφές πρέπει να τρώτε εάν χάνετε πολλά μαλλιά;

Όσοι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση θα πρέπει να τρώνε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιοτίνη, ψευδάργυρο και σελήνιο, μεταξύ άλλων θρεπτικών συστατικών, για να βοηθήσουν στη θρέψη των μαλλιών τους, τέτοιες τροφές είναι :

  • Θαλάσσια ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και βιταμίνη D, όπως ο σολομός, το σκουμπρί ή ο τόνος
  • Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη, βιταμίνη Β12, σελήνιο, ψευδάργυρο και σίδηρο, βοηθώντας στην ενδυνάμωση των μαλλιών και στη μείωση της τριχόπτωσης.
  • Τα φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο και το σπανάκι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο, το οποίο προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.
  • Τα μούρα, τα πορτοκάλια και τα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου.
  • Δημητριακά και όσπρια με υψηλή περιεκτικότητα σε βιοτίνη, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο, όπως αμύγδαλα, σπόροι chia και λιναρόσποροι.

 

‘’ Ο συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής , λήψης κατάλληλων συμπληρωμάτων και η στοχευμένη χρήση κατάλληλων προϊόντων περιποίησης του τριχωτού της κεφαλής μπορεί να προλάβει την τριχόπτωση ‘’

Μετάβαση στο περιεχόμενο