ΒΙΤΑΜΙΝΗ C – ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΝΩΣΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ

ΓΕΝΙΚΑ

Η βιταμίνη c ή αλλιώς ασκορβικό οξύ αποτελεί μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία δε συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε αντίθεση με άλλα θηλαστικά είδη. Έτσι, είναι απαραίτητο να λαμβάνεται από τρόφιμα. Επίσης, το ανθρώπινο σώμα δεν αποθηκεύει βιταμίνη c .

ΔΡΑΣΗ

Η δράση της δεν περιορίζεται στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος αν και οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με αυτή, προσφέρει πολλά περισσότερα.

Σημαντικός είναι ο ρόλος της στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενδυνάμωση οστών και δοντιών, στον σχηματισμό του κολλαγόνου και στην προαγωγή ενέργειας και ψυχικής ευεξίας.

Η βιταμίνη C εκτελεί τις περισσότερες από τις λειτουργίες της δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά μόρια που αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Η σωστή διατροφή και κατά συνέπεια η λήψη των θρεπτικών συστατικών που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι ελλιπής εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής. Έτσι, είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής προκειμένου να καλύψουν τα μειωμένα επίπεδα βιταμινών ,ιχνοστοιχείων και μετάλλων στον οργανισμό μας.

ΤΡΟΦΕΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι τα πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά βιταμίνης C , πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά είναι σημαντικές πηγές βιταμίνης C. Μερικά από τα οποία είναι :

H τομάτα, το μπρόκολο, οι φράουλες το λεμόνι, οι πιπεριές η παπάγια , τα μύρτιλα ,το σπανάκι, ο ανανάς, το ακτινίδιο, το πεπόνι η λαχανίδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η πατάτα, ο αρακάς, το ακτινίδιο, το μάνγκο, το κουνουπίδι

 

ΕΛΛΕΙΨΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

H ανεπάρκεια σε βιταμίνη C παρατηρείται αρκετά σπάνια σε υποσιτισμένους ενήλικες . Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε σκορβούτο, που χαρακτηρίζεται από αδυναμία, αναιμία, μώλωπες, αιμορραγία και απώλεια δοντιών.

 

ΩΦΕΛΗ ΛΗΨΗΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C

ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ Σύμφωνα με μελέτες τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (τουλάχιστον 1g/ημέρα) μειώνουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΠΛΗΓΩΝ Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών μετά από χειρουργική επέμβαση και την ορθή επούλωση των καταγμάτων.

ΕΠΟΥΛΩΣΗ ΟΥΛΩΝ Η βιταμίνη C χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων.

ΑΙΜΟΠΟΗΤΙΚΟ Η χρήση της βιταμίνης στη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή καθώς εμπλέκεται στον μεταβολισμό του σιδήρου. Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων μαζί με βιοφλαβονοειδή.

ΟΣΤΕΟΑΡΘΡΙΤΙΔΑ Η βιταμίνη C μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα, μέσω της εμπλοκής της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Επιπλέον, ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία σε μερικά άτομα.

ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται στη μη όξινη μορφή της.

ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, εξαιτίας του αυξημένου οξειδωτικού στρες στους καπνιστές.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους . Είναι γεγονός ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος και προστατεύει από τις κρίσεις που εμφανίζονται στη διάρκεια της άθλησης.

 

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C-ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ

H λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C είναι απόλυτα ασφαλής . Μετά τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων παρατηρούνται γαστρεντερικές διαταραχές όπως διάρροια. Στην περίπτωση ατόμων που εμφανίζουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης, όταν λάβουν υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης C μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο( η οξαλική μορφή της) και να σχηματίσει λίθους.

Ως ανώτερο επιτρεπτό ημερήσιο όριο ορίζονται τα 2000 mg . Επίσης, τα άτομα που λαμβάνουν αντικαταθλιπτική αγωγή θα πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους πρίν τη λήψη βιταμίνης C καθώς μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών

Άλλα φάρμακα που μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C είναι τα κορτιζονούχα , η ασπιρίνη και τα αντισυλληπτικά χάπια. Τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς.

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ποικίλει ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Για τις ενήλικες γυναίκες η ημερήσια δοσολογία είναι περίπου 75mg βιταμίνης C, για ενήλικες άνδρες περίπου 90mg. H ανάγκη για βιταμίνη C αυξάνεται για τους καπνιστές. Για εγκύους μπορεί να λαμβάνεται μόνο με τη συμβουλή του γιατρού τους. Για τα παιδιά η πρόσληψη βιταμίνης κυμαίνεται από 30-80 mg ημερησίως ανάλογα με την ηλικία.

ΠΡΙΝ Ή ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία ότι αυτή πρέπει να καταναλώνεται συγκεκριμένη στιγμή της ημέρας ή πριν ή μετά από το φαγητό. Γενικά , τα περισσότερα συμπληρώματα είναι σημαντικό να καταναλώνονται μετά το φαγητό, για να αποφεύγονται στομαχικές ενοχλήσεις ή διαταραχές.

Σημαντική είναι και η διάρκεια που καταναλώνουμε τα συμπληρώματα διατροφής . Συστήνεται η επαναλαμβανόμενη λήψη τους να μην ξεπερνά τους 3 μήνες και στη συνέχεια να διακόπτουμε για 1 μήνα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο