ΞΗΡΟ ΔΕΡΜΑ ΑΙΤΙΕΣ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Τι είναι η ξηροδερμία;

Η ξηροδερμία είναι μια πολύ συχνή πάθηση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από έλλειψη της κατάλληλης ποσότητας νερού στο πιο επιφανειακό στρώμα του δέρματος, την επιδερμίδα. Ενώ το ξηρό δέρμα τείνει να επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες, τα ηλικιωμένα άτομα είναι συνήθως πολύ πιο επιρρεπή στο ξηρό δέρμα. Το δέρμα σε ηλικιωμένα άτομα τείνει να έχει μειωμένες ποσότητες φυσικών ελαίων και λιπαντικών του δέρματος. Περιοχές όπως τα χέρια και ιδιαίτερα τα πόδια τείνουν να επηρεάζονται περισσότερο από το ξηρό δέρμα.

Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η υγρασία και η θερμοκρασία, έχουν βαθιά επίδραση στην ποσότητα του νερού που κατακρατείται στο δέρμα. Το συχνό πλύσιμο και απολύμανση των χεριών προκαλεί εξάτμιση της υγρασίας και ξηρότητα. Το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να είναι παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων, καθώς και υποπροϊόν ορισμένων δερματικών παθήσεων.

Η επιδερμίδα συνήθως αποτελείται από λίπος (λιπίδια) και πρωτεΐνη. Όταν υπάρχουν ελλιπείς πρωτεΐνες ή/και λιπίδια, η υγρασία του δέρματος εξατμίζεται πιο εύκολα. Καθώς το δέρμα γίνεται ξηρό, μπορεί επίσης να γίνει πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε εξανθήματα και καταστροφή του δέρματος.Τα βασικά βήματα πρόληψης του ξηρού δέρματος περιλαμβάνουν την αποφυγή σκληρών σαπουνιών και χημικών καθαριστικών.

Η θεραπεία γενικά απαιτεί πιο συχνές και τακτικές εφαρμογές ήπιων μαλακτικών και ενυδατικών. Το ανεπεξέργαστο, ξηρό δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως εκζεματώδης δερματίτιδα, δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις και αποχρωματισμό του δέρματος. Ευτυχώς, το ξηρό δέρμα είναι συνήθως ήπιο και μπορεί να διορθωθεί εύκολα.

Τι προκαλεί την ξηροδερμία;

Δεν υπάρχει ενιαία αιτία ξηροδερμίας. Ωστόσο, τα αίτια μπορούν να ταξινομηθούν σε εξωτερικά και εσωτερικά.

Οι εξωτερικοί παράγοντες είναι η πιο κοινή υποκείμενη αιτία και αντιμετωπίζονται πιο εύκολα. Οι εξωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη χαμηλή υγρασία, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Οι εσωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τη γενική υγεία, την ηλικία, τη γενετική, το οικογενειακό ιστορικό και ένα προσωπικό ιστορικό άλλων ιατρικών καταστάσεων όπως η ατοπική δερματίτιδα. Συγκεκριμένα, όσοι πάσχουν από ορισμένες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ξηροδερμίας.

Εξωτερικοί παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία περιλαμβάνουν:

 •  Υπερπλύσεις με σκληρά σαπούνια
 • Υπερβολική χρήση απολυμαντικών και λιπιδικών διαλυτών (οινόπνευμα)
 • Χαμηλή θερμοκρασία
 • Χαμηλή υγρασία

Το δέρμα που αισθάνεστε υπερβολικά σφιχτό μετά το μπάνιο μπορεί να υποδηλώνει υπερβολική απομάκρυνση του νερού και των φυσικών ελαίων του δέρματος.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία είναι η συχνή εφαρμογή σκληρών σαπουνιών. Ο τύπος του σαπουνιού μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στο ξηρό δέρμα. Το σαπούνι είναι ένας γαλακτωματοποιητής που αφαιρεί τα έλαια από το δέρμα. Όσο πιο συχνά τρίβεται το δέρμα με σαπούνι, τόσο περισσότερη λιπαρότητα αφαιρείται, με αποτέλεσμα το δέρμα να είναι πιο ξηρό. Η υπερβολική χρήση σαπουνιών μπορεί να επιδεινώσει το ξηρό δέρμα.

Επιπλέον, το ξηρό δέρμα μπορεί να επιμείνει ή να επιδεινωθεί εάν χρησιμοποιείτε ακατάλληλες ενυδατικές κρέμες ή επιλέξετε ανεπαρκή ενυδατική κρέμα. Μερικές φορές, το υλικό διαφορετικών ρούχων μπορεί επίσης να επηρεάσει το ξηρό δέρμα. Ορισμένα υλικά όπως το μαλλί ή οι συνθετικές ίνες τείνουν να ερεθίζουν το δέρμα και να επιδεινώνουν το ξηρό δέρμα.

Η κατάσταση του ξηρού δέρματος μπορεί να προκληθεί και από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν φάρμακα για τα ακόλουθα:

 •  Υψηλή πίεση του αίματος
 •  Υψηλή χοληστερόλη
 •  Αλλεργία
 •  Ακμή

Περιστασιακά, ένα πρόβλημα ξηρού δέρματος μπορεί να είναι σημάδι μιας εσωτερικής ιατρικής πάθησης. Για παράδειγμα, η γήρανση μπορεί εγγενώς να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο ξηρό δέρμα. Επιπλέον, το έκζεμα, η ψωρίαση, ο διαβήτης, ο υποθυρεοειδισμός και ο υποσιτισμός συνδέονται με το ξηρό δέρμα.

Είναι κληρονομική η ξηροδερμία ;

Το ξηρό δέρμα μπορεί να μιμείται μια γενετική πάθηση που ονομάζεται ιχθύωση. Υπάρχουν πολλοί τύποι ιχθύωσης. Η κοινή ιχθύωση είναι ο πιο κοινός τύπος και είναι μια σοβαρή φολιδωτή πάθηση του δέρματος, συχνά στο μπροστινό μέρος των κάτω ποδιών. Το Ichthyosis vulgaris προκαλεί ξηρά λέπια που μοιάζουν με ψάρια. Αυτός ο τύπος ιχθύωσης τείνει να εμφανίζεται σε οικογένειες.

Η ξηροδερμία είναι μια κύρια εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας, η οποία έχει ένα γενετικό υπόβαθρο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ξηροδερμίας;

Το βασικό σύμπτωμα του ξηρού δέρματος είναι ο κνησμός. Τα άτομα που έχουν ξηρό δέρμα μπορεί συχνά να βρουν τραχιά, ξηρά, κόκκινα μπαλώματα στο δέρμα τους και αυτά τα μπαλώματα συχνά προκαλούν φαγούρα. Οι τυπικές περιοχές του δέρματος που επηρεάζονται περιλαμβάνουν τα χέρια, τα χέρια, τα πόδια, την κοιλιά και περιοχές τριβής όπως οι αστράγαλοι και τα πέλματα. Καθώς η ξηρότητα του δέρματος γίνεται πιο έντονη, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές και σχισμές.

 

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της ξηροδερμίας περιλαμβάνουν:

o Κνησμό

o Άγριο δέρμα

o Κόκκινες πλάκες εκζεματώδους δέρματος

Το αίσθημα κνησμού μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα του ξηρού δέρματος. Ο κνησμός μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του κύκλου «φαγούρα-γρατζουνιά». Δηλαδή, καθώς ένα άτομο αισθάνεται φαγούρα, ξύνει ως απάντηση, γεγονός που επιδεινώνει τη φαγούρα. Ο κύκλος φαγούρας-γρατζουνιάς παρατηρείται συχνά όταν ο συνειδητός έλεγχος είναι χαμηλός ή απουσιάζει, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι πιο κοινές περιοχές ξηρού δέρματος είναι:

 •  Τα πόδια
 •  Τα χέρια

Για άλλους, μικρά, κόκκινα, ανυψωμένα εξογκώματα μπορεί να εμφανιστούν στο δέρμα τους και αυτά τα ανώμαλα σημεία μπορεί να ερεθιστούν, να ανοίξουν και να μολυνθούν εάν ξυθούν.

Ποια είναι η θεραπεία για την ξηροδερμία;

Η καλύτερη θεραπεία για το ξηρό δέρμα είναι η καθημερινή ενυδάτωση με μαλακτικούς παράγοντες (ουσίες που αναστέλλουν την εξάτμιση του νερού). Επειδή το περισσότερο ξηρό δέρμα οφείλεται σε εξωτερικά αίτια, μπορούν να εφαρμοστούν εξωτερικές θεραπείες όπως κρέμες και λοσιόν και να ελέγξουν αποτελεσματικά το πρόβλημα του δέρματος. Συχνά, το ξηρό δέρμα μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή μιας ήπιας ενυδατικής κρέμας χωρίς συνταγή. Μόλις αποκλειστούν άλλες αιτίες ξηροδερμίας, οι κύριοι στόχοι των θεραπειών είναι να σταματήσουν τον κνησμό, να αποτρέψουν την απώλεια νερού και να αποκαταστήσουν την ενυδάτωση του δέρματος.

Προϊόντα υψηλής ενυδάτωσης (που χαρακτηριστικά δεν ρέουν από το βάζο όταν αναποδογυρίζονται) για έντονα ξηρό δέρμα περιλαμβάνουν:

 • o Βαζελίνη
 • o Γλυκερίνη
 • Οι τοπικές κρέμες στεροειδών περιλαμβάνουν:
 • o κρέμα υδροκορτιζόνης 1% (ήπιας αντοχής)
 • o τριαμκινολόνη 0,1% κρέμα

Κατά γενικό κανόνα, μόνο ήπιες κρέμες κορτικοστεροειδών όπως η υδροκορτιζόνη πρέπει να χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, στις μασχάλες και στις βουβωνικές περιοχές. Η μακροχρόνια εφαρμογή ισχυρών κορτικοστεροειδών κρεμών όπως η φθοριοκινολόνη

μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της λέπτυνσης του δέρματος, των ραγάδων και της διάσπασης του δέρματος.

Τα από του στόματος αντιισταμινικά όπως η υδροξυζίνη και η σετιριζίνη μπορούν επίσης να ανακουφίσουν τον γενικευμένο κνησμό στο ξηρό δέρμα, επιτρέποντας σε κάποιον να κοιμάται καλύτερα τη νύχτα. Δεν έχουν άμεση επίδραση στον ίδιο τον κνησμό.

Πως μπορείτε να ανακουφιστείτε από το ξηρό δέρμα

Εφαρμόστε μια μαλακτική κρέμα δύο ή τρεις φορές την ημέρα σε βρεγμένο δέρμα.

Το ξηρό δέρμα μπορεί να βελτιωθεί κάνοντας χλιαρό ντους ή μπάνιο και αποφεύγοντας το υπερβολικό τρίψιμο του δέρματος. Το ζεστό νερό και το σκληρό τρίψιμο μπορούν να αφαιρέσουν τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα και κάνουν το δέρμα ακόμα πιο ξηρό.

Η ξηροδερμία μπορεί να αποφευχθεί με τη χρήση ήπιων καθαριστικών. Ήπια καθαριστικά ή προϊόντα χωρίς σαπούνι συνιστώνται για ξηρό και ευαίσθητο δέρμα. Πολλά αρωματικά αποσμητικά και αντιβακτηριδιακά σαπούνια μπορεί να είναι πολύ σκληρά και να ξεπλύνουν τα φυσικά έλαια που προστατεύουν το δέρμα.

Ειδικές ενυδατικές κρέμες που περιέχουν γαλακτικό οξύ ή ουρία είναι επίσης αποτελεσματικές στην ενυδάτωση του δέρματος.

Οι ήπιες ενυδατικές κρέμες χωρίς αρώματα είναι καλές για το ξηρό δέρμα. Τα παχύρευστα και λιπαρά μαλακτικά λειτουργούν καλύτερα. Συνήθως, οι ενυδατικές κρέμες πρέπει να εφαρμόζονται μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά μετά το μπάνιο, όταν το δέρμα είναι ακόμα υγρό.

Η υγρασία στο δέρμα και στο περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για το ξηρό δέρμα. Η διατήρηση της βέλτιστης ενυδάτωσης του δέρματος και η χρήση υγραντήρα εσωτερικού χώρου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ξηροδερμίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο